Bramborák se švestkami
Suroviny:
500 g oloupaných, nastrouhaných syrových brambor, trochu soli - zhruba 1/2 malé lžičky, 1 vejce, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, půlené kompotované švestky - zhruba polovinu velké sklenice, 1 lžíce oleje na formu, trochu moučkového cukru na posypání povrchu po upečení.
Postup:
Jemně nastrouhané brambory smícháme se solí, vejcem a moukou. Do vhodné formy - pekáčku nebo pánve dáme olej a vložíme do trouby rozehřát. Když je olej rozpálený tak, jako např na smažení, rozprostřeme přes celou formu připravené bramborové těstíčko v silnější vrstvě - asi 2 - 2,5 cm a po povrchu poklademe švestky. Vložíme zpět do trouby a, upečeme do zlatava a před podáváním mírně poprášíme cukrem. Jíme teplé. Já bych v sezóně použila i čerstvé ovoce a zkusila pokapat máslem a mírně poprášit skořicí.
Zdroj receptu: Kuchařka Jak šmakuje Moravskoslezsko, autorka receptu je paní Česlava Lukaštíková.
Na posledním fotu je bramborák před pečením. Pekla jsem v litinové pánvi.