Bramborové halušky
Počet porcí: 7 - 8
Suroviny:
1 kg očistěných brambor, 1 dl vody nebo mléka, 1 vejce, 2,5 - 3 lžičky soli, zhruba 500 g polohrubé mouky a 100 g hladké mouky
Postup:
Brambory jemně nastrouháme nebo je nakrájíme na kousky a rozsekáme elektrickým sekáčkem potravin. Dáme do mísy, přidáme vše ostatní a vařečkou vypracujeme hustější těsto. Mouku dáme podle potřeby, záleží na tom, jaké máme brambory. Vypracované těsto ihned protlačujeme přes haluškovač - vypadá jako cedník s velkými dírkami :-), do většího množství vařící , mírně osolené vody. Opatrně ode dna zamícháme a necháme mírně vařit, až halušky vyplavou nahoru. Trvá to jen pár minutek, asi tak 3 až 4. Hlídáme, zkoušíme, halušky nerozvaříme. Vyjmeme je a necháme na cedníku odkapat a dáme do mísy.Toto množství vařím na dvakrát. Pokud je hned podávám, tak je neproplachuju, jen smíchám s brynzou nebo s podušených kysaným zelím. Pokud jich mám více a nespotřebuju je, tak je vyndám do mídy se studenou vodou a dám na síto odkapat.Pak je vysypu např. na pečící plech, promastím lžíci oleje a nechám vychladnout. Dobře se i zmrazují.
Halušky s brynzou.