Smetanový bramborový guláš s houbami
Počet porcí: 5
Suroviny:
3 - 4 lžíce oleje, 100 g cibule, 20 g mleté sladké papriky, 400 g oloupaných brambor, 250 - 300 libových párků, zhruba 200 g čerstvých lesních hub(nebo sterilovaných, mražených, sušených a uvařených nebo zaměníme za žampiony), sůl, pepř, 1 kostka masoxu nebo vývar, 50 g hladké mouky, 400 ml mléka, 1/2 kelímku sladké 12% smetany - možno i víc.
Postup:
Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji do světle zlatavé barvy, přidáme mletou papriku, zamícháme, necháme jen zpěnit a ihned zalijeme vodou nebo vývarem. Jestli bysme nechali papriku dlouho, tak hořkne. Přidáme brambory nakrájené na kostky, párky na kolečka, nakrájené houby, sůl, pepř, masox a necháme zavařit. Hladkou mouku si rozšleháme v části mléka, guláš si zahustíme, stále mícháme, přidáme zbytek mléka a podle potřeby vodu, vše dle potřeby a požadované hustoty guláše. Mícháme, až nám zavaří, pak teplotu zmírníme a necháme za občasného promíchání lehce provářet zhruba 20 minut až máme brambory měkké. Ke konci přidáme sladkou smetanu.
Můžeme dát méně mléka nebo vůbec a celý kelímek smetany,já dala jak je uvedeno v receptu. Houby jsem použila lesní, sterilované ve vlastní šťávě. Doporučuji připravovat v nádobí se silným dnem.
Podáváme s bílým pečivem nebo můžeme servírovat v misce z kynutého těsta.
Poznámka:
Zdroj receptu: Kuchařka Speciality teplé kuchyně od Zdeňka Roubínka.
Recept na misku z kynutého těsta je tady https://merylas.estranky.cz/clanky/chleba-a-ruzne-slane-pecivo/misky-z-kynuteho-testa-na-salaty--gulase-atd..html