Koprová omáčka ze sterilovaného kopru
Počet porcí: 3
Suroviny:
Zhruba 3,5 lžíce oleje nebo másla, 50 g hladké mouky, zhruba 230 ml silného hovězího vývaru, 230 ml mléka, 100 ml sladké 12% smetany, sůl, 2 lžíce sterilovaného kopru i s nálevem, 1 lžíce octa, 1 -1a1/2 lžíce cukru
Postup:
Z tuku a mouky si připravíme za stálého míchání světlou jíšku, zalijeme ji prochladlým vývarem a mlékem, za stálého prošlehávání metličkou přivedeme k varu, přidáme sladkou smetanu, osolíme, pak zmírníme příkon tepla a za častého promíchání necháme mírně provářet a to minimálně 20 minut, raději půlhodinku. Tekutiny, tj. vývar, mléko,a smetana dáme podle potřeby, abysme měli správnou konzistenci omáčky. Mezitím si v malém kastrůlku necháme projít varem sterilovaný kopr s octem a cukrem(můžeme přidat lžíci vody) a za stálého prošlehávání pak vlijeme před koncem přípravy do omáčky. Kopr nemusí být vařící, ale může být jen horký. Krátce ještě povaříme, odstavíme, podle potřeby ještě dochutíme a máme hotovo.Pokud nám bude omáčka chvíli stát, tak po povrchu poklademe malé kousky másla a po roztopení potřeme opatrně celý povrch, nevytvoří se nám škraloup.
Komentáře
Přehled komentářů
Hezký večer, ze zkušenosti vím, že pokud se přidá do horké omáčky kopr povařený s octem, tak omáčka se srazí. Kopr tam přidávám, až když je omáčka pouze teplá. Jinak omáčka je výborná, dělám ji hodně dlouho.Milena
Re: koprová omáčka ze sterilovaného kopru
(Merylas, 1. 12. 2013 9:46)Dobrý den paní Mileno.Může se dělat tak, jak píšete, že se dá přidat kopr do odstavené omáčky, nemusí být ani horký a převařený a už nevařit. Ale já mám raději, když se mi omáčka chvíli provaří i s koprem, dělávám tak, jak je napsáno v postupu a omáčka se mi nesrazila. Za stálého šlehání metličkou přidám velmi horký nálev s koprem a octem do vařící omáčky. Každý má svůj postup, kterého se drží a důležitá je hlavně nesražená omáčka.:-) Hezký den.
Re: Re: koprová omáčka ze sterilovaného kopru
(Hanka Š., 2. 7. 2016 19:11)Zdravím, mně babička vždy říkala ke kopru - že musí být omáčka dostatečně slaná a až po odstavení z plotny :), vychází mi to. Tady v receptu "solí" bujón", nemám zkušenost, vařím už bezlepkově a zahušťuji rýžovou moukou. Výsledek výtečný a muž mi netloustne :D
koprová omáčka ze sterilovaného kopru
(Milena, 30. 11. 2013 19:03)