Křenová omáčka
Počet porcí: 3
Suroviny:
4 lžíce oleje, 40 g hladké mouky, zhruba 2 dl silného masového vývaru, 2 dl mléka, 1,5 dl sladké 12% smetany, 20 g jemně nastrouhaného čerstvého křenu, sůl, na dochucení malinko octa a moučkového cukru
Postup:
Z oleje a mouky si připravíme světlou jíšku, přidáme chladný vývar, mléko, smetanu a stále prošleháváme metličkou až nám omáčka začne vařit. Pak už jen za občasného promíchání necháme pozvolna vařit zhruba 30 minut. Na závěr přidáme jemně nastrouhaný křen, necháme projít varem a odstavíme. Dochutíme troškou octa - zhruba 1/2 lžičky a cukrem. Množství tekutin je orientační, omáčku si naředíme dle potřeby.
Můžeme podávat např. s vařeným hovězím nebo vepřovým masem a houskovým knedlíkem. Chutná i s uzeným masem.
Omačka
(Radislav Farkaš, 4. 6. 2017 11:13)