Smetanová omáčka se zeleným hráškem
Počet porcí: zhruba 5 - 6
Suroviny:
70 g oleje nebo másla případně mix, 80 g hladké mouky, 1 lt silného hovězího vývaru, 1/2 lt sladké 12% smetany, sůl, 450 - 500 g mraženého zeleného hrášku
Tekutiny si přidáme dle potřeby, abysme měli správnou hustotu omáčky a můžeme je zkombinovat i jinak, např. 500 ml vývaru, 500 ml mléka a 500 ml smetany nebo ještě méně smetany a více mléka.
Postup:
Z tuku a hladké mouky si připravíme světlou jíšku, odstavíme, za stálého prošlehávání metličkou zalijeme prochladlým, silným ochuceným vývarem. Dáme opět na sporák, přidáme smetanu a za stálého promíchávání necháme zavařit, přidáme hrášek, znovu necháme za častého míchání vařečkou zavařit, dosolíme, příkon tepla zmírníme a necháme zvolna vařit zhruba 30 minut. Občas promícháme. Použijeme kvalitní hrnec se silným dnem. Můžeme postupovat i tak, že si hrášek s malým množstvím vody necháme "povolit" v mikrovlné troubě nebo na sporáku a následně přidat do omáčky. Podáváme např. s vařeným hovězím masem a vařeným bramborem.