Levné langoše
Suroviny:
1 kg hladké mouky, 2 - 3 lžičky soli - podle potřeby, 2 - 3 lžičky drceného kmínu - možno vynechat, 1 kostka čerstvého droždí - 42 g, 1 plnější lžička cukru, 5 lžic oleje - ale nemusí být, zhruba 6 - 6,5 dl vlažné vody, olej na smažení.
Postup:
Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto za pomocí kvásku nebo já smíchám mouku se solí a kmínem, přidám vlažnou vodu, olej, cukr a rozdrobím droždí. Nechám asi 5 - 10 minut stát a zadělám spíš řidší těsto, množství vody je v receptu jen orientační, dáme dle potřeby. Každá mouka je jiná. Necháme vykynout, na větší rovný talíř si dáme asi lžíci oleje, odebíráme lžíci větší kousky těsta a na tomto talíři roztlačíme a vytáhneme do šířky. Sice máme mastné prsty, ale zdá se mi tento postup lepší a rychlejší, než vyvalovat válečkem nebo těsto hodně pomoučit a roztahovat do šířky rukama. Rádo se lepí a proto dělám volnější těsto a volím tento způsob. Ihned vhazujeme do vyšší vrstvy horkého oleje a smažíme z obou stran.Odkládáme na papírový ubrousek. Podáváme dle svých zvyklostí. S kečupem, tatarskou nebo ďábelskou omáčkou. Sypeme sýrem. Těsto jde uchovat v chladničce i několik dnů a řekla bych, že langoše jsou lepší, když si těsto v lednici den "odpočine".
Rozpis mám na 1 kg mouky, pro běžnou domácnost stačí udělat z poloviční dávky.