Slaný koláč s kuřecím masem
Suroviny:
Na těsto:
100 g hladké mouky, 100 g grahamové mouky - možno zaměnit za celozrnnou pšeničnou, 1 lžička oleje, 1/2 lžičky soli, zhruba 130 g (ml) vlažné vody - dle potřeby, 8 g čerstvého droždí, 1/3 lžičky cukru
Na masovou směs:
150 g kuřecího masa, 1 lžička oleje, 40 g cibule, 80 g čerstvé papriky, 80 g drcených pasírovaných rajčat, 10 g česneku, feferonky dle chuti, sůl, čerstvě hrubě mletý pepř, oregáno, 70 g tvrdého sýra do 30% t.v.s.
Postup:
Nejprve si připravíme kvásek. Z už odvážených surovin odebereme trochu vlažné vody, lžíci hladké mouky, přidáme cukr a rozdrobíme droždí. Vše smícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít. Obě dvě mouky smícháme se solí, přidáme kvásek, olej, zbytek vody a zaděláme vláčné těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Kuřecí maso si nakrájíme na velmi drobné kousky, osolíme, opepříme a zprudka orestujeme na lžičce oleje, přidáme drobně nakrájenou cibuli a po chvíli vše ostatní - drcená rajčata, na kousky nakrájenou papriku, nasekaný česnek a feferonky, přidáme zhruba 1 dl vody a vše za občasného promíchání podusíme. Ke konci dochutíme oregánem a vodu si necháme zredukovat - odpařit na minimum. Masovou směs necháme zchladnout. Může být vlažná.
Těsto znovu propracujeme, na vále zpracujeme do koule a rozválíme na tenkou kulatou placku. Těsto se dá dobře rozválet přímo na teflonové fólii nebo papíře na pečení a přenést na plech. Na plechu přikryjeme utěrkou a necháme asi tak 10 -15 minut v teple kynout. Pak poklademe masovou směs, posypeme strouhaným sýrem, okraje těsta přehneme nahoru a ještě chvíli necháme kynout. Pak vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Zhruba 25 minut, záleží na teplotě trouby. Podáváme teplé.