Slaný koláč s mletým masem
Suroviny:
280 - 290 ml vody, 1 lžíce octa, 30 g sádla nebo oleje, 200 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 100 g žitné chlebové mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička cukru, 15 g čerstvého droždí
500 g mletého masa - mix, olej, 1 cibule, sůl, pepř, česnek, 2 větší vejce a tvrdý sýr na posypání povrchu.
Postup:
Vše vložíme do nádoby domácí pekárny, nejdříve tekuté, pak sypké,sůl zamícháme do mouky a nahoru dáme cukr a rozdrobíme droždí. Zvolíme program Těsto - kdo nemá pekárnu, tak si kynuté těsto zadělá obvyklým způsobem. Než se nám těsto zpracuje a vykyne tak orestujeme na oleji nakrájenou cibuli dosklovita, přidáme mleté maso, mícháme a oddělujeme od sebe. Osolíme, opepříme, přidáme rozetřený česnek a maso dusíme doměkka. Po vychladnutí vmícháme 2 vejce. Těsto rozdělíme na 3 díly , vyválíme placky, dáme na plech vyložený papírem na pečení nebo teflonovou fólií, poklademe mletým masem, posypeme sýrem a necháme chvíli kynout. Pečeme zvolna ve středně vyhřáté troubě.
Do mletého masa se může přidat trochu vařené rýže a taky je možné ho dusit s trochou nakrouhaného hlávkového zelí. U nás je se zelím oblíbený. Můžeme přidat koření dle svých zvyklostí. Tento koláč chutná i s podušenými drůbežími játry, nebo uzeninou, vše se spojí vejci.