Těsto na pizzu - na velký plech
Suroviny na 1 plech o velikosti cca 40 x 32 cm.
250 g hladké nebo polohrubé mouky, možno i mix hladké s polohrubou, 3/4 lžičky soli, 160 - 170 ml (g) vlažné vody - dle potřeby, 2 lžíce oleje, špetka cukru, 10 g čerstvého droždí nebo 1/3 lžičky sušeného.
Postup:
Do mísy prosijeme mouku, zamícháme sůl, uděláme důlek a přidáme špetku cukru, vlažnou vodu a čerstvé droždí. Zhruba 5 minut necháme, přidáme olej a vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Pokud použijeme sušené droždí, tak to smícháme s moukou, solí, cukrem, přidáme vlažnou vodu a ihned můžeme zpracovat těsto. To necháme vykynout, na vále pak zpracujeme do koule, pak do menší šišky a vyválíme na velikost plechu. Vyvaluji přímo na teflonové fólii, kterou pak přendám i s těstem na plech, při vyvalování se nemusí podsypávat moukou. Aby folie neklouzala, tak se pracovní deska stolu slabě potře vodou. Na plechu potřeme těsto tomatovou směsí a obložíme a okořeníme dle své chuti. Pečeme rychleji ve více předehřáté troubě.