Zapékance - zapečené vinné klobásy v kynutém těstě
Suroviny:
750 g polohrubé mouky, 1 vrchovatá lžička soli, 60 g rozpuštěného másla - Hery nebo jiného tuku, 1 žloutek, 450 ml vlažného mléka - dle potřeby, 1 lžička cukru, 30 g čerstvého droždí v kostce, vinné klobásy - asi 6 - 8 ks dle velikosti, trochu rozpuštěného tuku na potření povrchu.
Postup:
Mouku smícháme se solí, přidáme mléko s rozkvedlaným žloutkem, cukr, vlahou rozpuštěnou Heru, rozdrobíme droždí, chvíli necháme stát a zaděláme těsto tuhé asi jako na rohlíky a housky. Taky můžeme udělat klasicky kvásek. Necháme vykynout, rozdělíme na díly podle počtu klobás, vytvoříme obdélníky, zabalíme do nich vinné klobásy, spoj dobře zmáčkneme, lépe drží když spoj jemně zvlhčíme vodou, a tímto spojem klademe na plech s papírem na pečení nebo teflonovou fólií nebo musíme plech vymazat tukem. Necháme už jen krátce kynout, povrch potřeme vlahou rozpuštěnou herou nebo jiným tukem, dáme do více předehřáté trouby a asi po 10 minutách zmírníme a zvolna dopečeme, aby se klobásy dobře propekly. Zhruba 40 minut. Po vytažení můžeme ještě jednou potřít tukem. Necháme vychladnout.