Hermelínové "fondue"
Suroviny:
Hermelín dle počtu porcí, šunka nebo jiná uzenina v celku - zhruba 50 g na porci, tvrdý sýr, různá zelenina - rajče, paprika apd., čerstvé bylinky a hrubší slané tyčinky nebo bílé pečivo - banketky, hroznové víno.
Jako první si nachystáme vše, čím budeme Hermelín obkládat a zdobit. Šunku a tvrdý sýr na kostičky, zeleninu, pečivo, natě. Hermelín pak rozpečeme buď v troubě, já na maličkosti používám minitroubu se spodním i horním ohřevem. Tam bych hermelín zabalila do alobalu, nebo použijeme mikrovlnou troubu, kde to budeme mít rychlejší. Já dělala v ní. Buď si dáme sýr na talířek, překryjeme mikrotenem a vlníme nebo Hermelín vložíme do spíše menšího mikrotenového sáčku, který jsme vevnitř trošku pokropili vodou, jen malinko. Sáček volně podehneme pod sýr, vložíme do mikrovlné trouby a vlníme 1/2 až 1 minutu při sníženém výkonu. Mám MT o výkonu 900 W a dala jsem na polovinu. Musíme hlídat, sáček se nám nafoukne a vznikne v něm trochu páry, Hermelín se taky nafoukne, vnitřek bude tekutý a to je ten okamžik, kdy musíme troubu vypnout. Malou chvilku ještě necháme, pak sýr vyjmeme, dáme na talíř a opatrně ostrým nožem nahoře nařízneme do kříže a konce - špičky přeložíme ke kraji. Dále si už vše přidáme dle své fantazie, na kostičky nakrájenou šunku, sýr, zeleninu, hroznové víno a dozdobíme bylinkami. Prostě co máme, fantazii se meze nekladou :-)) Na okraj talíře přidáme 2 dlouhé hrubší slané tyčinky a k talíři vidličku. Každý si napichuje a máčí v tekutém Hermelínu. Doporučuji si vše nachystat předem a nakonec připravit teprve sýr, jinak zase tuhne. Určitě můžeme na sýr použít i nějaké koření, nebo zrovna koupit už nějaký s příchutí.
Komentáře
Přehled komentářů
Recept OK, ale mělo by se to jmenovat jinak, název fondue je u tohoto receptu zavádějící s tímto nemá nic společného.
Re: Fondue?
(Merylas, 13. 2. 2012 14:50)V tom máte pravdu, dala jsem právě skrz toho část názvu do uvozovek. Porozmýšlím o přejmenování. Díky za názor a zdravím.
Fondue?
(Jitka, 13. 2. 2012 12:57)