Zapečený květákový mozeček
Počet porcí: zhruba 5
Suroviny:
700 - 800 g květáku -rozebraný na růžičky bez košťálu, sůl, čerstvě mletý pepř, 50 g uzené slaniny, 1 lžíce oleje, 70 g cibule, 3 vejce, zhruba 2 vrchovaté lžíce strouhanky.
Postup:
Očistěný, rozebraný květák vhodíme do vařící osolené vody a chvíli povaříme, ne moc do měkka. Květák vyjmeme a necháme chvíli trochu zchladnout. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, vyškvaříme ji, přidáme zhruba lžíci oleje a drobně nakrájenou cibulku, kterou orestujeme pouze do sklovita. Odstavíme. Květák buď na hrubém slzičkovém struhadle nastrouháme nebo nožem nadrobno nasekáme. Přidáme sůl, pepř, slaninu s cibulkou, celá vejce, strouhanku a vše smícháme. Vhodný pekáček nebo pečící mísu remosky vyložíme papírem na pečení a rozložíme květákovou směs. Pekáček vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Pokud pečeme v remosce, tak nádobu přiklopíme vrchním pečícím dílem , zapneme a pečeme zhruba 40 minut. Čas je pouze orientační. Remosku mám menší, o půměru 22 cm.
Podáváme s vařeným bramborem a kompotem nebo mrkvovým salátem.