Sladký rýžový salát se směsí ovoce a jogurtem
Počet porcí: 3 - 4
Suroviny:
150 g rýže Parbolied, zhruba 280 - 300 g mléka, 10 g másla nebo jiného tuku, špetička soli, 1 vanilkový cukr, směs ovoce - mandarinky, banán, jablko, kiwi, broskve, kompotovaný ananas atd, trochu citronové šťávy, 120 - 150 g jogurtu - měla jsem sladkou Aktivii a mohla by být i vanilková, jinak bílý + trochu cukru, na posypání povrchu trochu s cukrem opražených ořechů nebo mandlí - nasekaných, nejvíce používám nesolené arašídy.
Postup:
Rýži pečlivě propláchneme v horké vodě, scedíme a vsypeme do vařícího mléka, přidáme špetku soli, vanilkový cukr, máslo, promícháme, přikryjeme poklicí a dusíme. Používám kvalitní hrnec s hrubším dnem, ke konci přípravy rýži vypneme a ještě necháme chvílí "dojít". Pak ji vyklopíme, vidličkou trochu od sebe oddělíme a necháme vychladnout. Rýži nesmíme rozvařit, pokud použijeme jinou než parboiled, tak dáme méně mléka, ale jinou moc nedoporučuji. Na salát můžeme použít i rýži vařenou klasicky ve vodě.
Po vychlazení rýži ještě od sebe lépe oddělíme, přidáme nakrájené ovoce zakápnuté citronovou šťávou, vše spojíme jogurtem a pokud je třeba, tak dosladíme a necháme opět vychladit. Pak dáváme do sklenic nebo misek, povrch dozdobíme ovocem a přidáme nasekané ořechy nebo mandlové nudličky. Mandlové nudličky smícháme s trochou krupicového cukru a na kvalitní pánvičce za stálého míchání necháme zezlátnout, vysypeme na talíř a necháme vychladit. Např. nesolené arašídy se dají připravit tak, že na pánvičce necháme za stálého míchání rozpustit cukr do světlé béžové barvy, přidáme arašídy, zamícháme, karamel se na ořechy nalepí, přendáme na talíř, oddělíme co jak nejvíce od sebe a necháme vychladnout. Pak je nasekáme a použijeme .