Bramborové palačinky s povidly - bez vajec
5 ks palačinek o průměru 18 cm.
Suroviny:
300 ml mléka, 100 g vychladlých, vařených a jemně nastrouhaných brambor, 50 g polohrubé mouky, 50 g hladké mouky, špetka soli, 10 - 15 g moučkového cukru, lžička vanilkového cukru, trochu citronové kůry a šťávy - nebo citronové aroma Dr. Oetker, olej na smažení, povidla na potření a cukr na posypání povrchu.
Postup:
Vše smícháme dohromady, brambory ale až úplně nakonec do vzniklého těstíčka. Pokud se nám zdá hmota moc hustá, tak přidáme malinko mléka. Na pánvičce s kvalitním povrchem smažíme pozvolněji na oleji hrubší palačinky. Ty pak potřeme povidly a stočíme nebo složíme do šátečku. Posypeme cukrem a podáváme. Místo povidel můžeme použít marmeládu nebo ochucený tvaroh. Můžeme přidat nahoru i oslazenou zakysanou smetanu a posypat opraženými mandlemi - nudličky nebo lupínky.