Nákyp z ovesných vloček s jablky
Počt porcí: 3
Suroviny:
250 g ovesných vloček, 300 ml mléka, 2 štipky soli, 2 vejce, celkem 50 až 80 g cukru - dle potřeby, 1/2 sáčku vanilkového cukru, trochu citronové kůry nebo pár kapek citronového aroma Dr. Oetker, 250 - 300 g hrubě nastrouhaných jablek, 20 g rozinek, trochu mleté skořice, 30 - 40 g másla nebo jiného tuku.
Postup:
Do mléka dáme sůl, přidáme ovesné vločky a chvíli za častého promíchání povaříme, až se mléko vsákne a vločky změknou. Vločky přendáme do mísy a necháme trošku prochladnout. Žloutky si ušleháme s větší části cukru, vanilkovým cukrem a kůrou, smícháme s uvařenými vločkami a nakonec opatrně vmícháme pevný sníh z bílků.(Bílky vyšleháme se špetkou soli)
Pekáček nebo zapékací misky si vymažeme části tuku, zbytek necháme na pokladení povrchu. Na dno rozprostřeme polovinu vločkové směsi, pak dáme jablka která pocukrujeme dle potřeby, poprášíme skořicí, přidáme rozinky a vše zakryjeme zbytkem vločkové směsi. Na povrch rozložíme zbytek tuku, vložíme do předehřáté trouby a zhruba 30 minut pečeme.
Poznámka:
Zdroj: Recepty z Receptáře, mírně poupraveno.
Cukru si dáme dle potřeby a směs si můžeme ještě dochutit podle sebe, např perníkovým kořením apd. Na jablka můžeme přidat i nasekané ořechy nebo mandle, kandované ovoce nebo citrusovou kůru.