Žampionová majonézová omáčka
Počet porcí: 3
Suroviny:
1 ks žampión - zhruba 20 -25 g + necelá lžíce oleje, 100 g majonézy, 1 - 2 lžíce mléka(dle potřeby), možno i trošku bílého vína, sůl, bílý pepř, citronová šťáva nebo ocet, moučkový cukr.
Postup:
Žampión si drobně nasekáme, krátce podusíme na oleji, mírně osolíme a necháme zchladnout. Majonézu rozšleháme s mlékem a vínem do hustější omáčky, přidáme vychladlé žampióny, špetku pepře a dochutíme dle potřeby solí, citronovou šťávou nebo octem a cukrem. Dochucujeme opatrně po špetkách a ocet po kapkách. Hustotu si upravíme dle potřeby, v chladničce ještě trochu zhoustne. Omáčku dáme vychladit a podáváme tak, jak jsme zvyklí u tatarské omáčky.