Domácí játrová paštika
Suroviny:
800 g vepřového hřbetního sádla - syrové slaniny neboli špeku, 500 g vepřových jater, zhruba 100 g cibule, 4 i více velkých stroužků česneku - dle chuti, sůl, mletý pepř, možno trochu majoránky, zhruba 100 ml vody
Postup:
Hřbetní sádlo nakrájíme na menší kostky a za častého míchání částečně rozškvaříme, přidáme nakrájenou cibuli a ještě chvíli restujeme. Cibule ale nesmí zhnědnout. Pak přidáme na menší kousky nakrájená vepřová játra, rozetřený nebo jemně nastrouhaný česnek, vše ještě krátce orestujeme a zalijeme zhruba 1 dl vody. Hrnec přiklopíme pokličkou a necháme zhruba 20 minut dusit. Ke konci pokličku odklopíme a tekutinu (vodu) zredukujeme - necháme ji odpařit. Odstavíme, přidáme sůl, malinko majoránky a ponorným mixérem rozmixujeme do hladké nebo jemně zrnité hmoty. Směs ještě ochutnáme a případně dosolíme, dáme do vhodné nádoby s víkem a vložíme ztuhnout do chladničky. Pokud nechceme, aby nám sádlo vystoupilo na povrch, tak po dobu tuhnutí asi 2 - 3 x hmotu promícháme. Paštiku skladujeme v chladničce a je určená k rychlejší spotřebě.