Kuřecí šunka s pažitkou
Suroviny:
1 kg kuřecího stehenního masa
10 g Pragandy - řeznické soli
10 g soli
1 polévková lžíce medu
120 - 150 ml studené vody
pažitka dle chuti
Postup:
-
Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky, zhruba 200 - 250 g rozkutrujeme v malém sekáčku potravin. Nemusí se to dělat, ale šunka pak lépe drží. Přidáme sůl, Pragandu, med a pořádně, alespoň 20 minut hněteme. Pak přidaváme po částech studenou vodu a vždy zase prohněteme. Dá se použít i nějaký robot s hákem. Promíchanou směs uložíme do skleněné vzduchotěsné mísy a necháme 24 - 48 hodin v chladničce. Občas můžeme promíchat.
-
K masu přidáme nakrájenou pažitku a dobře promícháme. Do nádoby šunkovaru vložíme mikrotenový sáček a po částech vrstvíme masovou směs. Každou vrstvu pořádně stlačujeme nějakým tloukem apd. Nakonec šunkovar uzavřeme a vložíme do úzké a vysoké nádoby s vodou, používám hrnec na vaření špaget. Voda bude dosahovat kousek pod okraj šunkovaru.
-
Když teplota vody dosáhne 80°C, tak ji budeme na této hodnotě udržovat a šunku v této vodní lázni vaříme 2 hodiny.
-
Pak šunkovar vyjmeme, můžeme ho zchladit ve studené vodě a uložíme do druhého dne do chladničky. Následující den šunku vyjmeme a nakrájíme
Poznámka:
Množství soli si může každý upravit podle sebe. Na 1kg masa se celkem většinou dává od 20 do 24 g soli. Tím je myšleno jak obyčejná sůl, tak i s Pragandou dohromady v různém poměru. Samozřejmě, že se může množství i snížit. Já jsem zvolila kompromis a dávám stejným dílem Pragandu i sůl. Praganda jde solí nahradit, ale šunka nebude růžová, ale spíš šedivá. Každý má možnost výběru :-)
Praganda je k dostání v drogeriích, např.drogerie Teta.
Komentáře
Přehled komentářů
Kuřecí šunku dělám již dlouho stejně jak je uvedeno v receptu. Každému chutná a kupovanou nikdo už nechce.
Kuřecí šunka
(Aleš, 14. 4. 2020 10:12)