Mleté vepřové maso s rýží a kapustou
Počet porcí: 5 -6
Suroviny:
500 g mletého vepřového masa nebo může být i mix vepřové s hovězím, 30 g uzené slaniny, zhruba 3 lžíce oleje, 150 g cibule, sůl, čerstvě mletý pepř, zhruba 1/2 palice česneku nebo více - dle vlastní chuti a síly česneku, 400 g kapusty, 100 g nevařené rýže - nejraději parboiled.
Pokud budeme pokrm zapékat, tak ještě zhruba 3 vejce a můžeme použít i nastrouhaný sýr na povrch.
Postup:
Kapustu nakrouháme, spaříme vroucí vodou a scedíme.
Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme olej, nakrájenou cibuli, kterou restujeme do sklovita. Přidáme mleté maso, sůl, pepř a maso při restování vařečkou oddělujeme od sebe. Ke konci restování přidáme prolisovaný nebo jemně nasekaný česnek. Pak přidáme kapustu a propláchnutou rýži, zalijeme vodou - zhruba 2 - 3 dl, raději dát méně a pak třeba v průběhu dušení trochu dolijeme. Přiklopíme poklicí a necháme dusit, až je maso s rýží měkké. Tuto směs můžeme podávat takto dušenou s brambory a např. kompotem nebo jde pak i zapékat. Musíme ji nechat malinko zchladnout, přidáme 2 - 3 vejce, mírně dosolíme, zamícháme a dáme do tukem vymazané zapékací misky. Buď větší nebo jednoporcové. Taky to můžeme připravit tak, že do vymaštěné jednoporcové zapékací misky dáme na hrubší kostky nakrájené vařené brambory, na to masovou směs a zasypeme sýrem. Zapečeme ve vyhřáté troubě.
Poznámka:
Jídlo je celkem levné, rychlé na přípravu a nám chutná. Koření už žádné nepoužívám, jen pepř a česnek. Pokud máme zbylou vařenou rýži, tak ji můžeme použít, ale přidáme ji až nakonec k měkkému masu.