Pečená vepřová žebra
Suroviny:
V tomto receptu nebudu psát přesné gramáže surovin, každý si marinádu připraví podle množství žeber a své vlastní chuti. Je ji třeba jen malé množství.
Vepřová masitá žebra, sůl, mletý černý nebo barevný jemně drcený pepř, česnek, olej, med, rajčatový protlak, červená mletá paprika,
Postup:
Žebra si očistíme od případné blány, po kosti nakrájíme na kusy, osolíme, opepříme, potřeme prolisovaným česnekem a můžeme potřít i malou troškou oleje. Žebra naskládáme na pekáček, přidáme trošku vody, pekáček přiklopíme a vložíme do středně předehřáté trouby. Kdo nemá víko, použije alobal. Pokud je třeba, přidáváme při pečení malé množství vody. Když žebra už celkem dost změknou, tak už chvíli dopečeme nezakryté při střední teplotě, vodu už nepřidáváme. Před úplným dopečením, žebra potřeme ze všech stran marinádou připravenou z rajčatového protlaku,špetičky soli, medu,drceného barevného pepře, červené mleté papriky a možno přidat i malinko oleje. Směsi není třeba moc, na žebrech nemá být silná vrstva, jen takový tenký "film", takže všeho použijeme jen malé množství. Vložíme zpět do trouby a ještě pečeme zhruba 6 -8 minut při 170°C. Celková doba přípravy je zhruba a orientačně 1 hodina i více. Záleží na teplotě trouby a kvalitě-stáří masa. Jinak je velmi důležité, abychom maso při pečení nevysušili a zůstalo šťavnaté.
Podáváme ihned po dopečení s chlebem, hořčicí, křenem atp.
no...
(vybusna, 13. 10. 2013 11:33)