Rolky z vepřového masa v tukové bláně
Počet porcí: 4
Suroviny:
4 plátky vepřové kýty 400 - 500 g, 120 g anglické slaniny, 160 g vepřové bránice, 200 g zelných listů , 150 g cibule, česnek dle chuti, sůl, hrubě mletý pepř, trochu sádla nebo oleje.
Postup:
Nejdříve si spaříme zelné listy, můžeme i chvilku povařit a necháme je trochu zchladnout. Plátky vepřové kýty naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme česnekem. Tyto plátky položíme na zelné listy a na maso dáme anglickou slaninu. Vše dohromady stočíme do rolky a rolku zabalíme do bránice, nahoře ještě trochu osolíme a opepříme. V pekáčku si na tuku trochu osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme rolky a trochu vody. Pekáček přiklopíme, nebo použijeme alobal a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme zhruba 45 minut, ke konci pečení pekáček odklopíme a rolky necháme zezlátnout, hlídáme. V průběhu pečení podle potřeby doléváme vodu a rolky přeléváme výpekem. Výpek se nezahušťuje, přelévá se pak s ním na talíři. Vhodnou přílohou jsou různě upravené brambory a zeleninové saláty.
Zdroj: Starší vydání regionálních receptů od kolektivu kuchařů z Interhotelů a restaurací z Moravy a Slezska.