Selská vepřová roláda
Suroviny:
1500 g bůčku, zhruba 350 g mletého vepřového masa a300 g vepřových jater, 1 větší vejce, 1 žemle, asi 1 lžíce strouhanky a hladké mouky, česnek, sůl, mletý pepř, drcený kmín, majoránka, cibule a potravinářský provázek
Postup:
Z vepřového bůčku si připravíme co jak největší plát, který rozklepeme do šířky a osolíme. Mleté maso smícháme s namočenou žemlí, solí, pepřem, utřeným česnekem, kmínem, majoránkou, vejcem a zahustíme trochou strouhanky a mouky. Rozetřeme na bůčkový plát a nahoru dáme tenké plátky vepřových jater, pevně stočíme a ovážeme motouzem.
Vložíme do pekáčku, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, roládu ze všech stran ještě trochu osolíme, shora můžeme posypat kmínem, přidáme trochu vody, přikryjeme víkem, nebo alobalem a vložíme do předehřáté trouby.
Celkově se peče asi 2 hodiny, v průběhu pečení přiléváme horkou vodu, roládu přeléváme výpekem, v polovině pečení můžeme odstranit motouz, kůži nakrojit na mřížku a už bez přikrytí dopéct.
Krasna podivana
(Jitkas, 7. 2. 2014 12:08)