Svíčka - zabijačková pečeně
Suroviny:
1 kg mleté vepřové plece, 300 g vepřové panenské svíčkové nebo kýty - pokud nemáme můžeme vynechat, 1 vejce, 1 dl bílého vína, česnek, sůl, pepř, trochu citrónové kůry ale možno vynechat, 150 g vepřové tukové blány (bránice,košilka, nec -říká se tomu různě), celý kmín na posypaní svíčky, možno i cibuli do pekáčku.
Postup:
Do mletého masa přidáme vejce, víno, sůl, pepř, strouhanou citrónovou kůru a polovinu utřeného česneku. Vše smícháme, vytvarujeme obdélník, doprostřed dáme osolenou a druhou polovinou česneku potřenou panenku, nebo podlouhý řez z kýty. Uděláme šišku, zabalíme do tukové blány, dáme na pekáček a povrch šišky posypeme kmínem. Přidáme trochu vody a pečeme, občas přeleváme výpekem a podle potřeby doléváme horkou vodu. Ze začátku pekáček přiklopíme, v druhé polovině pečení odklopíme. Do pekáčku můžeme přidat i nakrájenou cibuli.