Vepřové kotlety na houbách - jednoduchý recept pro začátečníky
Počet porcí: 2
Suroviny:
2 vepřové kotlety - každá o váze zhruba 150 g nebo plátky krkovičky nebo z kýty, , sůl, hrubě drcený pepř, drcený kmín nebo možno i malinko steakového koření od Kotányi - pozor, obsahuje sůl, 1,5 - 2 lžíce oleje, 1 zarovnaná lžíce hladké mouky - 8 -10 g, zhruba 250 - 300 ml vody, podušené lesní houby nebo žampiony
Postup:
Kotlety si malinko naklepeme, okraje nařízneme - aby se maso nekroutilo, osolíme, opepříme a malinko posypeme drceným kmínem. Na kvalitní pánvičce s hrubším dnem a nepřilnavým povrchem si kotlety krátce prudčeji opečeme na rozehřátém oleji z obou stran, aby se nám maso zatáhlo. Do masa při přípravě zásadně nepícháme vidličkou. Maso si přendáme na talíř, do oleje na pánvičce dáme mouku, vařechou mícháme, chvíli opražíme do zlatavé barvy - jako jíšku, a zalijeme vlažnou nebo studenou vodou, stále mícháme nebo raději prošleháváme metličkou do té doby, než nám šťáva zavaří. Pak vložíme zpět opečené maso, přiklopíme pokličkou a necháme maso pomalinku dusit na mírném plameni, občas ho otočíme. Vody si dáme podle potřeby, na začátku má být šťáva spíš řidší, ke konci dušení si ji zredukujeme na potřebnou hustotu a když je třeba, tak ještě i v průběhu dušení trochu přidáme. V druhé polovině přípravy k masu přidáme podušené lesní houby nebo žampiony.
Já mám většinou sezónní lesní houby podušené a uložené v mrazničce v menších krabičkách. Čerstvé houby očistíme, nakrájíme na plátky, na co jak nejmenším množství oleje orestujeme do sklovita trošku jemně nakrájené cibule, přidáme houby, sůl, trošku drceného kmínu - možno vynechat, ze začátku malinko vody - 2 lžíce podle množství hub, ze začátku mícháme a jak houby pustí vlastní šťávu, tak dusíme pod pokličkou. Pak buď použijeme, nebo po vychladnutí rozdělíme do misek s víkem a zamrazíme.
Když máme maso měkké, tak šťávu zredukujeme do požadované hustoty, dochutíme a podáváme s jakoukoliv přílohou. Štávy máme opravdu dostatečné množství. Jinak tento postup můžeme využít i při přípravě masa bez hub, jen na takový přírodní způsob nebo můžeme do šťávy přidat něco jiného - zeleninu, podušené steril. okurky apd.
Pokud připravujeme více porcí, tak ze začátku si vše připravíme na pánvičce -opečeme maso a připravíme zahuštěnou šťávu. Maso naskládáme do pekáčku, zalijeme vařící šťávou , přiklopíme víkem nebo přikryjeme alobalem a dáme do předehřáté trouby.