Rychlý smrkový med
Suroviny:
1 kg mladých smrkových výhonů z čisté přírody, 3 celé citróny chemicky neošetřené - bio, 1,5 l vody, 1,5 až 2 kg cukru
Postup:
Ještě měkké a křehké smrkové výhony opláchneme, dáme do kastrolu, přidáme citróny pokrájené na kolečka, zalijeme vodou a povaříme 20 -30 minut. Necháme do druhého dne vyluhovat, scedíme, přidáme cukr a za stálého míchání vaříme - odpařujeme do požadované hustoty medu. Ještě horký med plníme do sklenic. Používá se např. do čaje. Pomáhá při nemocech z nachlazení, posiluje imunitu, napomáhá rekonvalescenci. Výhonky se dají naložit i do alkoholu a tím získat účinnou tinkturu užívanou taky např. na revmatické klouby.
Zdroj: Knihovnička Recepty - To nejlepší z bylinek.
Komentáře
Přehled komentářů
Dobrý den,
prosím, mám med sterilizovat? A jak dlouho vydrží ve sklenici použitelný?
Děkuji, Klára
Re: Sterilizace + trvanlivost
(Merylas, 2. 1. 2018 10:17)Já nesterilizuji a med uchovávám v chladničce. Vydrží i rok. S pozdravem M.
med
(Jindřiška, 2. 6. 2016 10:10)Dobrý den,já už jsem ho vyzkoušela,je dobrý,jen se chci zeptat,ztunul mi a táhne se jako karamel,jak to udělat aby byl řidší a dal se lépe nabírat,moc děkuji
Re: med
(Merylas, 3. 6. 2016 18:17)Děkuji moc za důvěru a vyzkoušení receptu. Pokud je hodně moc hustý, tak bych příště vařila kratší dobu aby se neodpařilo hodně vody. Ono se hustota špatně popisuje, tak píšu vařit do požadované hustoty. Ale med po vychladnutí ještě ztuhne. Pokud medík nemůžete ze skleničky "vydolovat", tak bych skleničku chvíli nahřála ve vodní lázni. Mějte se krásně, Marie
Sterilizace + trvanlivost
(Klára, 24. 4. 2017 22:43)