Halali - směs na svíčkovou omáčku
Suroviny:
1 kg mrkve, 700 g celeru, 500 g petržele, 500 g cibule, 5 lžic soli, 6 lžic cukru, 7 lžic octa, 1 1/2 lžičky celého pepře, 1 lžička nového koření, 4 velké bobkové listy.
Postup:
Zeleninu nakrájíme nebo nahrubo nastrouháme, přidáme vše ostatní a dusíme doměkka. Podle potřeby můžeme přidat malé množství vody. Pak směs rozmixujeme, plníme do menších sklenic a sterilujeme 20 minut při 90°C. Mně se osvědčilo spíš zeleninu nastrouhat. Abysme neměli koření přímo v zelenině, tak si ho můžeme vyvařit zvlášť v ne moc velkém množství vody a tu pak přidat k zelenině.
Recept znám už dlouho, koluje po různých webech.
.