Kopr v soli
Suroviny:
1 kg nasekaného kopru, 250 až 300 g soli
Postup:
Nať čerstvého kopru opereme, necháme důkladně odkapat a jemně nakrájíme. V porcelánové nebo nerezové míse smícháme se solí a necháme odležet, až pustí šťávu. Pak napěchujeme a dobře utlačujeme do malých skleniček se závitem, povrch ještě malinko posypeme solí. Skleničky zavíčkujeme, já pod víčka přes sklenici dávám ještě kousek mikrotenové fólie. Uložíme do chladu.
Při použití musíme pamatovat na to, že je dost slaný a proto jídlo ze začátku nesolíme, ochutnáme a dochutíme až po přidání kopru.
Kopr v soli vydrží až do nové sklizně.
Nahlédla jsem ještě do starší kuchařky, tam je poměr na 1 kg natě 300 g soli.
Do soli se dají nakládat i jiné zeleninové natě -např. petržel a celer.
Kopr už nakládám dlouho, pokud mám na zahrádce přebytky. Při setí mrkve a petržele přidávám malinko kopru a na jaře ho vytrhnu. Mrkev a petržel pak roste dál, nemusím mít na kopr samostatný záhonek.Taky to má tu výhodu, že zjara kopr dřív vzejde a jsou vidět řádky, které se můžou okopat.
Komentáře
Přehled komentářů
Zkouším to poprvé,tak uvidíme jak to dopadne až při spotřebovávání.Jinak to setí je dobrý nápad.Já léta praktikuji pohození semen ze suchých vyzrálých stvolů kopru na podzim mezi jahody.Při první sklizni jahod je kopr již dostatečně velký a tak ho vytrhávám i s kořínky.
1.konzervování
(Vlasta Uhlíř, 5. 6. 2016 10:58)