Šikmé poháry z džusu a pudinkového krému
Počet porcí: 5
Suroviny:
500 ml meruňkového džusu s dužninou nebo z jiného ovoce, 16 - 17 g sypké práškové želatiny, 600 ml mléka, 60 g cukru, 2 jogurtové nebo jiné pudinky např. smetanové, vanilkové - klasické v prášku, 150 g zakysané smetany, na dozdobení povrchu čerstvé ovoce, šlehačka, meduňka nebo máta
Postup:
Z odměřeného džusu si odlijeme zhruba 200 - 250 ml, rozmícháme v něm želatinu a necháme zhruba 10 minut nabobtnat (směs nám zhoustne). Pak za stálého míchání pozvolna zahříváme přibližně na 50 - 55°C až do úplného rozpuštění želatiny. Buď přímo na plotýnce nebo ve vodní lázni. Teplota při přípravě želatiny nesmí překročit 60°C nebo dokonce projít varem, želatina pak neztuhne. Prostě takovou teplotu, abysme udrželi v tekutině prst :-) Já mám teploměr :-) Rozpuštěnou želatinu smícháme se zbytkem džusu, nalijeme do vyšších sklenic a položíme šikmo do lednice. Tady si poradí každý sám, jak to udělat.
Po úplném zatuhnutí přidáme pudinkový krém, který si připravíme takto: Ve velkém předstihu si uvaříme hustý pudink z 600 ml mléka, 60 g cukru a 2 pudinkových prášků. Pudink při přípravě intenzívně mícháme, chvíli se zdá, že se srazil, nelekáme se a dále mícháme, vše se spojí do hladké hmoty. Po uvaření přikryjeme kastrólek ještě s horkým pudinkem kusem fólie a necháme důkladně vychladnout. Můžeme ponořit do studené vodní lázně. Přikrytím nám odpadá míchání, na pudinku se neudělá škraloup. Po úplném vychladnutí pudink přendáme do mísy, prošleháme a zašleháme zakysanou smetanu, připravíme hladký krém. Přidáme do pohárů, které ještě dáme vychladit. Před podaváním dozdobíme šlehačkou, ovocem a meduňkou.
Můžeme použít libovolný džus s dužninou a k tomu chuťově vhodný pudink.