Tvarohovo-pudinkový pohár s jahodami a želé
Počet porcí: 4
Suroviny:
400 ml mléka, 1 vanilkový pudink, krupicový cukr dle potřeby - zhruba 3 lžíce, 1 polotučný tvaroh ve vaničce tj.250 g, zhruba 200 - 300 g čerstvých jahod, meduňka nebo máta na dozdobení, 1/2 balení světlých nebo i kakaových be-be sušenek.Místo nich se dají použít piškoty.
Na želé: 250 ml vody - ochucené a oslazené jahodovým sirupem, 10 g granulované živočišné želatiny.
Postup:
Krém: Z mléka, vanilkového pudinku a 3 lžic cukru uvaříme běžným postupem hustější pudink. Návod na přípravu je i na pudinkovém sáčku. Kastrůlek ihned těsně přikryjeme potravinářskou fólií a necháme zchladnout, nemusí se míchat a neudělá se škraloup. Pak přendáme do mísy, přidáme tvaroh a el.šlehačem prošleháme. Ochutnáme a případně dosladíme moučkovým cukrem. Jahody odstopkujeme, omyjeme a necháme okapat.
Želé: Do ochucené studené vody zamícháme želatinu a necháme zhruba 10 - 15 minut nabobtnat. Pak za stálého míchání ,buď přímo na sporáku nebo ve vodní lázni, pozvolna zahříváme až se želatina rozpustí. Teplota by neměla o hodně překročit 50°C a už vůbec nesmí projít varem - neztuhla by. Ale rozpustí se bez problému do 50°C. Pak želé necháme zchladnout a použijeme ho, když už začíná mírně houstnout.
Želé můžeme připravit i např.z jahodového džusu nebo něčeho podobného.
Do sklenic čtvercového tvaru dáme na dno malinko krému, na to sušenku,opět krém + nakrájené jahody + krém + sušenka a nahoře musí být krém, který důkladně uhladíme až ke kraji. Dáme do chladničky vychladit, pak nahoru dáme jahody a zalijeme mírně houstnoucím želé. Před podaváním dozdobíme snítkou meduňky nebo máty.
Poznámka:
Jedná se o odlehčenou verzi, do těchto krémů se většinou přidává zakysaná smetana.