Kuře na paprice v dietní úpravě
Počet porcí: 2
Suroviny:
2 menší kuřecí stehna bez kůže, 15 g cibule, 5 g - 7 g mleté papriky, 8 -10 g oleje - 1 lžíce, sůl, špetka tymiánu - možno vynechat, 1 středně velká syrová brambora - 100 g čisté váhy, 150 ml mléka - dle potřeby.
Postup:
Na oleji osmahneme do sklovita velmi jemně nakrájenou cibuli, zaprášíme mletou paprikou, promícháme a ihned zalijeme zhruba 200 ml vody nebo pokud máme, tak raději drůbežím vývarem. Přidáme osolená stehna bez kůže, mírně je posypeme tymiánem - jen špetkou a dusíme je. Asi 10 -15 minut před koncem dušení mezi maso přidáme na malé kostičky nakrájenou bramboru. Pak stehna vyndáme, ke šťávě s bramborou přidáme mléko a vše ponorným mixérem rozmixujeme na hladký krém. Za stálého míchání necháme zavařit a hustotu si upravíme dle potřeby - přidáním tekutiny. Vložíme zpět stehna, dochutíme, necháme prohřát a podáváme. Jako přílohu jsem měla karlovarské knedlíky připravené z celozrnného pečiva.
Místo stehen můžeme použít kuřecí stehenní nebo prsní řízky, budou se připravovat kratší dobu a budou se dusit v menším množství tekutiny. Takto připravené jídlo je vhodné pro ty, co si odlehčují jídelníček a hlídají si svoji váhu. Nápad zahustit omáčky vařenou bramborou mám z pořadu Jste to, co jíte, kde se takto zahušťovala koprová omáčka. Vyzkoušela jsem a tady je recept.www.merylas.estranky.cz/clanky/dietni-pokrmy/dietni-koprova-omacka-zahustena-bramborou---bez-jisky.html